Mikään ei onnistu
– kaikki on niin vaikeaa

Motivaatio: mikään ei onnistu – kaikki on niin vaikeaa

16.2.2021

Olisinpa hyvinvoinnin supersankari, joka voisi mennä vaikka WC-koppiin, juoda pullon urheilujuomaa ja tulla kopista ulos säkenöivänä ja täynnä ihmevoimia. Ja tietysti verhoutuneena oranssiin supersankin trikooasuun, jossa häkellyttävät lihakseni ja naiselliset supermuotoni huokuisivat hyvinvointia kaikkialle ympärilläni. Supervoimani olisi sisäisen motivaation ja ilon antaminen kaikille, jotka sitä tarvitsevat. Silloin kaikkien muutosprosessit etenisivät ja tavoitteet saavutettaisiin suit sait sukkelaan!

Ja tiedättekös – minä olen supersankari! Tosin vain oman elämäni sellainen eikä minulla ole sitä trikootakaan. Minulla itselläni on kuitenkin supervoima ja sitä myöten avaimet omaan hyvinvointiini. Sinä olet samaa laatua pohjimmiltasi, vaikka se ei aina siltä tunnu. Itseensä tutustuminen ja oman supervoimansa löytäminen vaatii sinulta yhtä lailla ponnisteluja, kuin toiseen ihmiseen tutustuminenkin. Ja joskus paljon enemmänkin, sillä toisen ihmisen läsnäolosta voi välillä poistua ja pitää taukoja kun suhde tuntuu kuormittavalta, mutta itsestään harvemmin taukoja voi pitää.

Miten voi oppia tuntemaan itsensä? Ja mitä se edes hyödyttää? Onko sinulla olo, että mieluummin et tuntisi mennyttä minääsi vaan olisit ihan joku muu. Ja mielellään jo heti huomenna. Mutta kysynpä sinulta: miten muutut, miten voit tehdä toisin ja mistä tiedät minne olet menossa, jos et näe sitä, minkä pitää muuttua, mitä voit tehdä toisin ja mistä olet tulossa? Voitko olla onnellinen ja hyvinvoiva sellaisen kanssa, jota et tunne ja joka jopa pelottaa tai ahdistaa sinua – eli sinä itse.

Tärkeintä on muistaa aina se, että sinä olet ihana. Se on se, mitä sinä sisimmässäsi olet, vaikka ulkoiset seikat ja tekosi huutaisivat toista. Kelpaat juuri sellaisena kuin olet. Ja kun kelpaat itsellesi, muutkin näkevät sen. Kaiken lähtökohta on armollisuus itseä ja muita kohtaan. Jos sinulla on muutosta kaipaavia asioita elämässäsi ja ajattelussasi tai kamppailet jonkin sinua vaivaaman asian kanssa muista, että se sinun haasteesi on hyvin monien asioiden summa ja lopputulema. Harvemmin asiat tapahtuvat ja muuttuvat joksikin silmänräpäyksessä. Ja vaikka näin kävisikin, silmänräpäykseenkin vaikuttavat useat eri asiat, joista sinä et edes tiedä.

Sinä olet geneettisesti eli perimältäsi jotakin. Sinä olet ympäristösi ja kasvatuksesi tuloksena jotakin. Sinä olet persoonallisuutesi vuoksi jotakin. On paljon asioita, joiden vaikutuksesta olet sitä, mitä nyt olet. Joihinkin asioihin olisi voinut vaikuttaa, toisiin ei. Joissakin asioissa vaikutti jonkun toisen päätökset, joissakin sinun omasi. Nyt olet kuitenkin tässä: Elämä on sisimpääsi koskettava häivähdys siinä silkinohuessa tilassa menneen ja tulevan välissä.

Tulevasta et vielä paljoa tiedä. Mutta tulevaisuuden suuntaa voit säätää ja jopa muuttaa oppimalla tuntemaan itsesi ja katsomalla oppimismielessä menneisyyteesi. Siinä määrin tietenkin, kuin on kyse omista valinnoistasi ja reagoimisestasi tilanteisiin, sillä kukaan ei välty tulevaisuuden yllätyksiltä tai odottamattomilta elämänkäänteiltä emmekä voi vaikuttaa muiden ihmisten valintoihin.

Itsesi tuntemisen tielle sinut auttaa, kun tiedät, mikä on sinulle tärkeää. Kohtaavatko elämäsi eri osa-alueet sinun syvimmät arvosi eli sen, mitä kohti kaipaat olla menossa. Ovatko arvosi sinun omasi, vai jonkun muun. Usein arvot ovat opittuja; vaikkapa perheestä, jossa on kasvanut. Ovatko arvosi olleet ihan pienestä lapsesta samat, vai haaveilitko ja piditkö tärkeänä jotain, mikä nyt on karissut. Arvot muuttuvat, sinäkin muutut ja kasvat. Tärkeää on se, että kohtaavatko sinun nykyiset syvimmät kaipauksesi ja nykyinen elämäntilanteesi vai menevätkö ne täysin eri suuntiin. Jatkuva arvoristiriita elämässä on kovin kuormittavaa.

Kokemasi tunteet opettavat itsestäsi paljon. Mikä on päällimmäinen tunne arjessa? Puuttuuko jokin perustunteista kokonaan? Koetko tunteita laisinkaan? Vältteletkö niiden valloilleen päästämistä? Ovatko tunteet hyvinkin voimakkaita? Tämä kaikki kertoo jostakin. Toisinaan on hyvä siirtyä tarkkailijan rooliin omaan elämäänsä nähden ja sopivalla hetkellä miettiä tunteita. Onko jokin tilanne tai tilanteet, joissa aina toimii tietyllä tavalla ja kokee tiettyjä tunteita? Mihin hetkiin tunteet yhdistyvät? Löytyykö menneestä elämästä tähän kenties vastaus – milloin menneisyydessä tunsin näin?

Joskus pieni matka menneisyyteen ei ole laisinkaan pahasta. Sieltä voi löytyä esimerkiksi itseään toistava kaava, joka aiheuttaa hankaluutta elämässäsi. Kaavamaiset jutut on tehty rikottavaksi. Yllätä itsesikin toimimalla aivan toisin ja seuraa, mikä on seuraus. Olet taas lähempänä sitä, että motivaatio tehdä itsesi kannalta parempia päätöksiä kasvaa täyteen mittaansa.

”Ehtii aivan liikaa keksii
Kun itseänsä etsii ajatuksistaan
Vaarallisii hetkii, tehdä sinne retkii
Tahdot taikka et, niin
Teet sen uudestaan”

Näin laulaa Toni Wirtanen Apulannan Lokin päällä lokki -biisissä. Joskus itseensä tutustuminen on kamalan raskasta. Se voi jopa käydä ahdistavaksi ja haitalliseksikin, jos on taipumusta tai kärsii esimerkiksi mielenterveyden sairauksista. Älä koskaan jää yksin sellaisten ajatusten, muistojen ja tunteiden kanssa, jotka alkavat toistuvasti sinua vaivaamaan tai nousevat jatkuvasti esiin kipeinä asioina. Joskus on vain kertakaikkiaan sellaisia asioita elämässä, joiden ratkaisemiseen eivät omat voimat riitä ja tarvitaan apua ja tukea ammattilaisilta. He voivat katsoa asioitasi ulkopuolisen silmin, mahdollisesti lääketiedekin apunaan. Huippua tietoa mielenterveydestä löydät esimerkiksi mieli.fi -sivuilta (Suomen Mielenterveys ry).

Supervoima hyvinvointiisi löytyy sinulta itseltäsi – sinun arvoistasi, niiden tuottamasta sisäisen motivaation draivista ja elämän tuottamasta tunteidesi kirjosta, joiden kanssa osaat toimia ja elää. Silloin asiat alkavat onnistua ja kaikki ei ole aina niin vaikeaa. Muun muassa näitä asioita voit opiskella kirjastani Oivallusten oppikirja - Hyvinvointisi löytöretki.

Ole rohkea ja tutustu itseesi! Oot turkasen magee tyyppi.

HennaElisabet